1 March 2013

Ciri Lelaki & Wanita

Apabila kita hendak membeli kereta kita akan tengok apakah spesifikasi yang ada pada kereta itu. Begitu juga dengan rumah. Adakah spesifikasi itu sesuai dengan kehendak dan objektif kita? Perkara yang sama juga terpakai dalam mencari pasangan hidup. Setiap orang mempunyai spesifikasi yang berbeza. 

Persoalannya apakah common factor/specification yang perlu ada pada setiap pasangan yang dicari baik lelaki mahupun wanita? Maka dalam penulisan kali ini saya akan cuba kongsi sedikit sebanyak apa yang telah dikongsikan bersama Ustaz Pharol Md Juoi. 




3 Ciri-ciri utama yang pataut ada pada seorang lelaki adalah :- 

1. Bertanggungjawab 
2. Bijaksana 
3.Kepimpinan 

Bertanggungjawab

Ciri utama yang perlu ada pada seorang lelaki adalah bertanggungjawab. Lelaki yang bertanggungjawab tidak akan mengabaikan hak dan tuntutannya. Jika seseorang lelaki itu tidak bertanggungjawab maka timbullah masalah-masalah seperti tidak membayar nafkah dan sebagainya. 

Jika seseorang lelaki itu bertanggungjawab, walaupun dalam keadaan yang tidak baik dia tetap akan melaksanakan tanggungjawabnya. Jika kita lihat hari ini kebanyakkan masalah rumah tangga berlaku akibat sikap lelaki yang tidak bertanggungjawab. 

Bagaimana hendak melihat sifat kebertangungjawaban seseorang lelaki itu? Cara yang paling mudah dah semula jadi adalah dengan melihat bagaimana dia melayan ahli keluarganya terutama sekali ibu dan saudara perempuannya. 

Selain daripada itu sifat tanggungjawab ini juga dapat dilihat bagaimana seseorang lelaki itu bertanggungjawab ke atas dirinya sendiri. Jika dia tidak bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri jangalah kita mengharapkan dia untuk bertangunggjawab ke atas kita. Lihatlah pada bagaimana dia menjaga haknya dengan Allah, rutin harian dan juga aspek-aspek lain dalam kehidupannya. 

Bijaksana 

Kepandaian dan kebijaksanaan adalah dua perakara yang berbeza. Maka haruslah difahami kedua-duanya. Kepandaian lebih kepada ukuran IQ maka kebijaksanaan lebih kepada ukuran EQ. Bijaksana ini juga datangnya dengan hikmah.  

Alam rumah tangga merupakan alam yang mencabar. Sepertimana yang kita ketahui lelaki dan perempuan itu pada lahiriahnya dan rohaniahnya berbeza sama sekali. Tiada persamaan antara sifat lelaki dan perempuan yang menyebabkan mereka ini compatible to each other. Maka konflik itu adalah sesuatu yang pasti. 

Maka kebijaksanaan itu penting dalam menangani konflik yang bakal timbul. Tiada rumah tangga yang aman dan damai. Malah jika kita kaji pada sirah Rasulullah SAW & para sahabat juga kita dapat lihat konflik yang melanda rumah tangga mereka dan bagaimana mereka menanganinya dengan penuh kebijaksanaan. 

Kebijaksanaan ini datang dengan kematangan dan kematangan itu bukanlah diukur pada umur akan tetapi ilmu yang ada pada seseorang. Ilmu itu hendaklah diaplikasikan dan dilahirakan dalam kehidupan seharian. Bukan hanya disimpan untuk dimomok-momokan apabila perlu. 

Carilah kebijaksanaan dalam seorang lelaki. Dan bagi kaum lelaki jadilah orang yang bijakasana agar berupaya menjadi insan yang berjaya. 

Kepimpinan 

Sifat kepimpinan ini sepatutnya tidak perlu diberitahu atau disenaraikan kerana fitrah lelaki itu untuk memimpin dan menjadi khalifah. Namun begitu, sifat kepimpinan dalam kalangan lelaki masa kini boleh dikatakan semakin menurun.

Lelaki haruslah boleh memimpin kerana itu tugas utama mereka baik untuk diri sendiri, keluarga, masyarakat, malah negara. Sekiranya lelaki itu tidak mempunyai sifat kepimpinan yang baik maka huru-haralah rumah tangga yang dipimpinnya.



Bagi wanita pula ada 4 ciri-ciri utama yang patut ada pada dirinya :- 

1. Cepat Kahwin
2. Banyak Anak 
3. Murah Maharnya 
4. Baik Akhlaknya 

Cepat Kahwin 

Cepat kahwinya seseorang wanita itu adalah antara ciri-ciri baiknya. Bukanlah hendak dikatakan wanita yang lambat kahwin itu tidak baik, akan tetapi adalah lebih baik jika seseorang wanita itu berkahwin pada awal usianya (berpandukan panduan syarak) kerana  dapat mengelakkan perkara-perakara yang tidak baik seperti fitnah. 

Banyak Anak

Ini antara point  yang meninmbulkan banyak persoalan. Iaitu, belum kahwin lagi macam mana nak tahu banyak anak atau belum? Apa yang dimaksudkan disini adalah perempuan yang baik adalah perempuan yang sihat, subur dan mudah melahirkan anak. Perkara ini dapat dilihat melalui keluarganya. 

Bukanlah bermakna perempuan yang tak banyak anak itu tidak baik, apa yang lebih penting disini adalah kesihatan perempuan itu. Maka jagalah kesihatan. Terutama dalam zaman teknologi serba moden ini banyak alternatif yang boleh dicari untuk menjaga kesihatan. 

Murah Maharnya 

Perempuan yang baik adalah yang mana maharnya murah. Saya percaya ramai daripada kalangan kita yang tahu akan hadis yang bercakap mengenai mahar. Antara reasoning yang diberikan adalah perempuan yang baik tidak akan membebankan pihak lelaki kerana memikirkan tanggungjawab yang bakal ditanggung oleh pihak lelaki apalah sangat mahar itu. 

Malah kebahagiaan rumah tangga tidak boleh dijamin dengan meletakkan mahar yang tinggi. Malah ramai sahaja dalam kalangan masyarakat kita yang meletakkan mahar yang tinggi tetapi akhirnya perkahwinan mereka gagal ditengah jalan.

Baik Akhlaknya 

Ciri yang keempat patut ada, ialah akhlak yang baik. Seseorang perempuan itu perlulah mempnyai akhlak yang baik. Perempuan ibarat permata. Nilai mereka sangat tinggi dan mereka sangat dimuliakan dalam Islam. Setiap perempuan wajar dilayan seperti puteri raja. 

Maka selaku entiti yang mempunyai martabat yang tinggi perlulah seorang perempuan itu mempunyai akhlak yang baik. Jika kita lihat barang-barang yang branded mahal semuanya mempunyai kualiti yang tinggi. Samalah seperti perempuan. Bukanlah hendak disamakan perempuan dah material yang ada di bumi ini akan tetapi analogi yang diberikan merujuk kepada akhlak seorang perempuan itu. 

Akhlak perempuan itu antara kayu ukur kepada kualiti yang ada pada mereka. Maka live up to your potential ladies. Jadilah wanita yang berkualiti yang mahal, wanita yang menjaga martabatnya. 


Kesimpulan

Setiap ciri dan sifat yang dinyatakan dalam penulisan ini haruslah didatangi bersama iman dan taqwa. Sifat-sifat ini hanyalah menjadi panduan kepada mereka yang mencari. Carilah nilai-nilai ini dalam pasangan anda. Sejauhmana nilai ini ada dalam diri mereka itu bergantung. Kita harus ingat perkahwinan itu merupakan satu ekspidisi dan bukanlah satu perjalanan.

Ekspidisi ini tiada penghujungnya jika kita bandingkan dengan perjalanan. There's no state of being. Hidup ini tidak sempurna. Pasangan yang kita kahwin itu akan melalui tiga fasa iaitu siapa dia sebelum kita kahwin siapa dia semasa kita kahwin dan siapa dia selepas kita kahwin. Apa yang lebih penting ialah end result iaitu siapa dia selepas dia berkahwin dengan kita. 

Maka sekiranya dia kurang sifat-sifat yang diceritakan di atas tidak mengapa. Yang penting asas itu ada dan cubalah kita sama-sama memperbaiki diri kita agar menjadi lebih baik. 


No comments:

Post a Comment

Favourite

Clicking!

Archives